Buraczane pancakes z sezamem

0 (0 ocen)

Pancakes na słodko, choć warzywne. Deser o intrygującej barwie, przyjemnym korzennym aromacie, z dodatkiem nasion sezamu. Placuszki smakują naprawdę rewelacyjnie - polecam!

Składniki:

  • 3 średnie buraki czerwone (po ok. 150 g każdy - łącznie 450 g)
    1/2 szklanki ziaren sezamu (50 g)
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    2 jajka
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Racuchy Mus Musy Placki

Buraczane pancakes z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić, wystudzić i obrać. Następnie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić za pomocą blendera (powinniśmy otrzymać 350 g buraczanego purre) lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej (masa buraków po ugotowaniu i obraniu - 350 g).
  • Buraczane pancakes z sezamem 2. Mus z buraków przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.
  • Buraczane pancakes z sezamem 3. Porcje ciasta nałożyć na rozgrzaną, suchą patelnię, tworząc płaskie placki.
  • Buraczane pancakes z sezamem 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości pancakes. Na jeden placek przypada ok. 1 łyżka stołowa ciasta. Zamiast gotować buraki, można użyć 350 g gotowego musu z buraków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować