Pana cotta z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panna cotta z musem śliwkowym

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pana cotta:
    200 ml śmietany
    200 ml mleka
    2 łyżeczki miodu
    10 g żelatyny
    1/3 szkl wody
    mus śliwkowy:
    220 g śliwek (waga z pestkami)
    150 ml śmietany 30%
    opcjonalnie cukier do osłodzenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Pana cotta z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. panna cotta:
    Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę musu śliwkowego i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
    mus śliwkowy:
    Ze śliwek usuwamy pestki. Śliwki podgrzewamy w garnku z odrobiną wody i mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy śliwki puszczą sok i zrobią się miękkie miksujemy je blenderem, a powstały sos przecieramy przez sitko. Sos śliwkowy opcjonalnie w zależności od słodkości śliwek można dosłodzić według uznania. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować