Pana cotta jagodowa

0 (0 ocen)

Pana cotta, czyli deser mleczno-śmietanowy, wywodzi się z Włoch. Wzbogaciłam tę tradycyjną potrawę dodatkiem jagód. Zyskała dzięki temu wspaniały owocowy smak i przepiękny kolor.

Składniki:

  • • 250ml mleka ( 1 szklanka),
    • 250g śmietany kremówki,
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 13g żelatyny,
    • JAGODY:
    • 250g jagód,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • DODATKOWO:
    • Bita śmietana, jagody i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Pana cotta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy je na wolny ogień. Podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko.
    W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je mały ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wówczas dodajemy masę jagodową i mieszamy do połączenia składników.
    Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Studzimy ją, a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
    Pana cottę możemy udekorować bitą śmietaną, jagodami i listkami mięty.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować