Puszyste, długo świeże bułeczki drożdżowe z dodatkiem razowej mąki orkiszowej
Składniki:
NA 9-10 SZTUK:
250 g mąki pszennej typ 650 + niewielka ilość do podsypania
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
35 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 i 1/3 łyżeczki soli
80 ml oleju rzepakowego
250 ml letniego mleka
70-100 ml letniej wody
DODATKOWO:
1 łyżeczka oleju
1 żółtko
1 łyżeczka mleka
sezam lub mak
Paluchy pszenno orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i 1/3 szklanki mleka, dobrze rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać obie mąki, wymieszać je z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, olej i pozostałe mleko.
Dolewając stopniowo wodę zagnieść ciasto, tyle żeby składniki się połączyły.
Ciasto przełożyć do czystej, wysmarowanej łyżeczką oleju miski, zalepić folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (u mnie na całą noc).
2.Rano je przebić, krótko zagnieść, ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut.
Podzielić na 9-10 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, złożyć na cztery, rozwałkować ponownie i zwinąć w rulon, zrolować formując podłużne bułeczki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem ciasta do dołu, pozostawiając między nimi odstępy.
Lekko przygnieść dłonią, blaszkę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepać z łyżeczką mleka, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek, posypać sezamem lub makiem.
3.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na dół piekarnika warto wstawić miseczkę z zimną wodą (ja przypomniałam sobie o niej za późno i wstawiłam 5 minut przed końcem pieczenia).
Przełożyć na kratkę kuchenną i spróbować dać im wystygnąć, co jest bardzo trudne, bo cudownie pachną.
Bułeczki wykonałam na podstawie przepisu Smacznej Pyzy
Komentarze