Jeśli szukacie pomysłu na szybką przekąskę to polecam pizzowe paluchy do wyboru z pesto lub klasyczne pomidorowe, z dodatkiem salami. Świetnie sprawdzą się na kinderparty, jak i będą idealnym dodatkiem do piwa :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
I wariant
1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
kilka łyżeczek pesto z bazylii
100 g startej mozzarelli
salami lub ulubiona wędlina
II wariant
1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
oregano do posypania
100 g startej mozzarelli
salami lub wasza ulubiona wędlina
Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy pesto, na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.
2.II wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.
Komentarze