Pałki kurczaka w boczku z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie główne – sycące mięsko drobiowe w otulinie boczku i dodatkiem w postaci pieczarek.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg pałek kurczaka – większe porcje
    50 dag pieczarek
    40 dag surowego boczku
    2 łyżki oleju
    Wykałaczki
    Przyprawy - sól, świeżo zmielony pieprz, mielona czerwona papryka, ostra i łagodna do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka w boczku z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek pociąć na paski, lekko rozbić, pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą. Pałki kurczaka i plastry boczku oprószyć przyprawami, odstawić na całą noc do lodówki. Pieczarki oczyścić, pociąć na paski, usmażyć na oleju, doprawić do smaki solą i pieprzem. Pałki kurczaka naciąć w jednym miejscu głęboko, włożyć porcję pieczarek, zawinąć w plastry boczku pałki z pieczarkami, spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia, ułożyć mięso, przykryć. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 1,20 minut do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia włożyć pozostałe pieczarki, zdjąć pokrywę by mięsko się trochę zarumieniło.

Porady

1.pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować