W taki fajny sposób możemy wykorzystać ugotowany schab podając go na przyjęciu pokrojony w paski ,ktróe wkładamy do miseczki z sosem czosnkowym. Było smacznie.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu w całości
włoszczyzna
2 liście laurowe+4 ziela angielskie
sól
Pałeczki schabowe w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos czosnkowy:
Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
2.Schab gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z obraną i pokrojoną włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim.
Schab po ugotowaniu studzimy, kroimy z grubsze plastry. Każdy plaster kroimy na długie grubsze paski. Tak pokrojony schab włóż pionowo do sosu czosnkowego, tak aby każdy kawałek dotykał sosu.
Komentarze