Pałeczki schabowe w sosie czosnkowym

5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W taki fajny sposób możemy wykorzystać ugotowany schab podając go na przyjęciu pokrojony w paski ,ktróe wkładamy do miseczki z sosem czosnkowym. Było smacznie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu w całości
    włoszczyzna
    2 liście laurowe+4 ziela angielskie
    sól

    sos:
    200g jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majonezu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos czosnkowy Przekąski

Pałeczki schabowe w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Sos czosnkowy:
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
    Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Schab 2. Schab gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z obraną i pokrojoną włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim.
    Schab po ugotowaniu studzimy, kroimy z grubsze plastry. Każdy plaster kroimy na długie grubsze paski. Tak pokrojony schab włóż pionowo do sosu czosnkowego, tak aby każdy kawałek dotykał sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować