Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pamiętamy czasy, kiedy to schabowy gościł w naszych domach, tak jak rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen, rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne. Do tego ziemniaki z wody, z koperkiem i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka.

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
    różowa sól himalajska
    pieprz czarny mielony
    4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark
    4 łyżki mąki
    1 jajko
    50 ml mleka
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
    100 g smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym 1. Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy sosem czosnkowym, odkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Następnie panierujemy. Najpierw mąka, później rozkłócone z mlekiem jajko, na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem białym i czarnym.
    Smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować