W książce jak i w internecie wyczytałam że mięso najlepiej powinno być z kurczaka i królika ale że królika już nie posiadam wiec moja paella jest tylko kurczakowa
Składniki:
1/2 kurczaka
1 szklanka ryżu
2 dojrzałe pomidory
1 papryka
zielony groszek (ja wrzuciłam tak na oko myślę ze około szklanki)
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta szafranu
sól, pieprz
olej
1 litr bulionu drobiowego lub wody
Paella valencia...hiszpania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej; obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
2. Dodać czosnek i chwilkę smażyć. Włożyć pokrojone pomidory i paprykę (ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki pasty pomidorowej tak dla koloru).
3.powoli wsypać ryż, dodać paprykę,szafran,sól, pieprz i wszystko razem wymieszać. Zalać bulionem/wodą doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut nie dłużej.
4. 5 minut przed końcem dodać zielony groszek i delikatnie zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na piec minut aby potrawa dojrzała. Podawać najlepiej na patelni..
5.Od tego momentu nie mieszamy paelli! (w większości przepisów które czytałam było napisane że właśnie ten ryz który trochę przywarł nam do dna jest najsmaczniejszy i to prawda potwierdzam:))
Komentarze