paella Valencia...Hiszpania

0 (0 ocen)

W książce jak i w internecie wyczytałam że mięso najlepiej powinno być z kurczaka i królika ale że królika już nie posiadam wiec moja paella jest tylko kurczakowa

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
    1 szklanka ryżu
    2 dojrzałe pomidory
    1 papryka
    zielony groszek (ja wrzuciłam tak na oko myślę ze około szklanki)
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta szafranu
    sól, pieprz
    olej
    1 litr bulionu drobiowego lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella valencia...hiszpania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej; obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
  • 2. Dodać czosnek i chwilkę smażyć. Włożyć pokrojone pomidory i paprykę (ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki pasty pomidorowej tak dla koloru).
  • 3. powoli wsypać ryż, dodać paprykę,szafran,sól, pieprz i wszystko razem wymieszać. Zalać bulionem/wodą doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut nie dłużej.
  • 4. 5 minut przed końcem dodać zielony groszek i delikatnie zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na piec minut aby potrawa dojrzała. Podawać najlepiej na patelni..
  • 5. Od tego momentu nie mieszamy paelli! (w większości przepisów które czytałam było napisane że właśnie ten ryz który trochę przywarł nam do dna jest najsmaczniejszy i to prawda potwierdzam:))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować