PAELLA Z KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka.I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam!Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania!

  • 35 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    ( dla 3-4 osób )

    * ryż do paelli – 200 g
    * bulion warzywny – 1 l
    * filet z kurczaka – 400 g
    * papryka – 2 szt
    * czosnek – 2 ząbki
    * pomidor – 1 szt
    * słodka papryka, chili, szafran – szczypta
    * białe wino – 50 ml
    * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
    * oliwa – 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.

    Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę.

    Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, czosnek kroimy w plasterki.

    Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.

    Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

    Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

    Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

    Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować