PĄCZKI Z NADZIENIEM KAJMAKOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pączki z tym nadzieniem polecam fanom kajmaku. Są naprawdę bardzo słodkie. Ciasto bezproblemowo wyrasta, także każdy z Was, kto podchodzi pierwszy raz do smażenia pączków, powinien dać sobie radę z tym przepisem. Bardzo ważne jest, by temperatura utrzymywała się w okolicach 175 stopni C, ponieważ j

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 500 g mąki pszennej
    - 250 ml mleka
    - 2 jajka, lekko roztrzepane
    - 60 g masła, roztopionego
    - 60 g cukru
    - 10 g drożdży suchych
    - 1 łyżka wódki

    Dodatkowo:
    - cukier puder, do obtoczenia
    - 3/4 puszki masy kajmakowej
    - tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, smalec

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z nadzieniem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z suchymi drożdżami.
  • 2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • 3. Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawaj pączki. Odkładaj je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • 4. Po wyrośnięciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładaj na bibułkę do odsączenia.
  • 5. Masę kajmakową przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewaj nią pączki. Można też to zrobić za pomocą strzykawki do karmienia.
  • 6. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i odkładaj na talerzyk. Podaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować