DOMOWE BUŁKI POZNAŃSKIE

4.51 (171 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Chyba niemal każdy z nas jadł choć raz w życiu bułki poznańskie. A najlepiej smakują, te domowe, jeszcze lekko ciepłe. Charakteryzują się chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu i dość dużymi dziurkami. Jest to przepis, który na stałe zagościł w moim domu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 260 ml wody
    - 30 ml oleju
    - 590 g mąki pszennej
    - 9 g cukru
    - 18 g soli
    - 8 g drożdży instant

Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe bułki poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuść cukier i wsyp drożdże. Odstaw na 15minut.
  • 2. Następnie do rozczynu wsyp resztę składników i wyrób gładkie ciasto. Potrwa to około 10 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk. Ja robię to za pomocą haka miksera i wyrabiam około 6 minut na średnich obrotach.
  • 3. Gotowe ciasto umieść w misce wysmarowanej olejem. Przykryj ją folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia ciasta.
  • 4. Po tym czasie podziel ciasto na 100g porcje i formuj z nich jajowate bułki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oprószonym mąką i lekko spłaszcz.
  • 5. Na każdej bułce zrób głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół.
  • 6. Następnie blaszkę nakryj ściereczką i odstaw na 1h do napuszenia.
  • 7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.
  • 8. Spryskaj bułki wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut do zezłocenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować