Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mazurki ozdobne z kruchego ciasta, jajka i zając, posmarowane lekko kwaskowym dżemem, marmoladą i słodką masą kajmakową smakują obłędnie. Udekorowane bakaliami prezentują się wspaniale.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    1 puszka masy kajmakowej
    3 łyżki gęstej kwaskowej marmolady wieloowocowej
    Do dekoracji:
    Rodzynki, suszona żurawina, płatki migdałowe, suszone morele, kolorowe cukry(u mnie brązowy, zielony), drobne cukierki, płatki białej i deserowej czekolady, polewa czekoladowa ciemna).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto(mąkę, żółtka, tłuszcz, śmietanę, proszek do pieczenia) posiekać na stolnicy, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, uformować ozdoby wielkanocne(u mnie jajka, zając). Na brzegach zrobić wysokie boki. Ułożyć na papierze do pieczenia, upiec w temp. 180 stopni, czas pieczenia około 30 stopni.
    Po upieczeniu wystudzić, posmarować marmoladą, podgrzaną masą kajmakową, udekorować bakaliami. Schłodzić.

Porady

1.mazurki można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.94 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Ozdoby na tort

To może cię zainteresować