Tradycyjna szarlotka domowa pachnąca jabłkami i cynamonem. Przepis latami udoskonalany jeśli chodzi o proporcje. Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam!
Szarlotka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
1. Jabłka obierz, pokrój na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem cynamonowym oraz cukrem wanilinowym lekko podsmaż, tak aby się nie rozpadły. Dodaj cynamon. Ostudź.
2. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodaj 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, cukier cynamonowy oraz masło. Całość posiekaj nożem. Dodaj 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieć szybko ciasto i podziel na 2 części. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
3. Jedną część ciasta rozwałkuj (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełóż do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Odklej wierzchnią warstwę papieru. Wstaw do lodówki. Białka z 3 jaj ubij na pianę, następnie stopniowo dodawaj resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
4. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę z ciastem wyjmij z lodówki, wyłóż jabłka. Przykryj ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, połóż kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarze