Pączki warkocze

0 (0 ocen)

Dla tych którzy nie lubią nadziewanych pączków.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dkg świeżych drożdży
    250 ml mleka
    12 dkg cukru
    10 dkg masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    5 żółtek
    1 łyżeczka esencja waniliowa
    Lukier
    sok z połówki cytryny
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki letniego mleka pokruszonych drożdży, łyżeczki mąki i cukru zrobić zaczyn drożdżowy. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, spirytus ,esencję waniliową i podrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać zagniatając aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować rulony o grubości około 1 cm i długości około 20 cm.Z rulonów zrobić warkocz.Ułożyć na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron.Usmażone pączki wyjąć i przełożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe warkocze polukrować.
    Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować