Warkocze twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy. Białko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, twaróg i masło- wymieszać. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 6 równych części, każdą cześć podzielić jeszcze na 3. Na podsypanej stolnicę uformować 3 paski, około 20-30cm długości, zapleść w warkocz i złączyć końce. Warkocze wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Żółto wymieszać z 1 łyżką mleka, posmarować warkocze i posypać sezam lub czymkolwiek wg uznania. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Porady
Jeśli zostawić splecione warkocze na 15-20 minut, przykryte ściereczką, będą jeszcze bardziej puszyste.
Komentarze