Warkocze twarogowe

5 (144 ocen)

  • 40 min

Idealnie pasują do kanapek z dżemem lub miodem, ale smakują również z rożnymi serami i słodkimi pomidorami :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    250g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g cukru, 1 op cukru waniliowego ( robię domowy, bez chemii), 125g twarogu półtłustego, 1 jajko, 80ml mleka, 50g roztopionego masła, sezam, orzechy, mak- dla posypki.
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Warkocze twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy. Białko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, twaróg i masło- wymieszać. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 6 równych części, każdą cześć podzielić jeszcze na 3. Na podsypanej stolnicę uformować 3 paski, około 20-30cm długości, zapleść w warkocz i złączyć końce. Warkocze wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Żółto wymieszać z 1 łyżką mleka, posmarować warkocze i posypać sezam lub czymkolwiek wg uznania. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Porady

Jeśli zostawić splecione warkocze na 15-20 minut, przykryte ściereczką, będą jeszcze bardziej puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować