Pączki parzone nadziewane

0 (0 ocen)

Przepyszne pączki przepis z kuchni staropolskiej!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki i kopiasta łyżka mąki pszennej
    mąka do podsypania stolnicy
    5 dag drożdży świeżych
    10 żółtek
    szklanka cukru pudru
    3/4 szklanki sklarowanego masła
    2 szklanki mleka
    skórka z cytryny
    sok z cytryny
    kieliszek rumu
    1,5 l smalcu
    laska wanilii
    powidła śliwkowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki parzone nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki parzone 1. W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki,,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski przesiewamy szklankę mąki i zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem,dokładnie rozcieramy.Ciepłą zaparzoną mąkę łączymy z rozczynem dodajemy kogel mogel,sok i skórkę z cytryny, mieszamy dodajemy pozostałą mąkę i rum wyrabiamy ciasto dodajemy ciepłe masło i wyrabiamy ponownie.Odstawiamy do wyrośnięcia.Porcje ciasta nabieramy łyżką rozprowadzamy na dłoni napełniamy konfiturą zlepiamy,i wykładamy na podypaną mąką stolnicą.Smażymy na smalcu pod przykryciem!!!!!!,po przewróceniu na drugą stronę już bez!!!!!!.Pączki lukrujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować