Tort orzechowy z masą kawową

4.5 (186 ocen)

Przepis pochodzi z książki Ciasta sióstr sercanek

Składniki:

  • biszkopt:
    25 dag mielonych orzechów
    25 dag cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 żółtek
    8 białek
    3 łyżki bułki tartej
    krem:
    6 łyżek kawy mielonej
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/3 litra wody
    1 szklanka cukru
    2,5 kostki masła
    3 łyżki spirytus lub 4 łyżki wódki
    poncz:
    3 łyżki spirytusu
    6 łyżek wody
    szczypta soli
    kilka kropelek zapachu rumowego
    cukier do smaku

    tortownica 21-24 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółta ubijamy na kogiel- mogiel z cukrem( tak długo aż masa będzie biała)następnie partiami dodajemy mielone orzechy proszek do pieczenia sok z cytryny i 3 łyżki bułki tartej gdy już mamy jednolita mase dodajemy ubite na sztywno białka.Całość pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 3 równe blaty.
    Do 1 szklanki wody wsypujemy kawę gotujemy w w pozostałej wodzie rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń, studzimy.Miękkie masło miksujemy na puch z cukrem i partiami dodajemy kawowy budyń na sam koniec wlewamy spirytus lub wódkę.
    Poncz wymieszać
    Przekładamy tort i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować