Pączki na mascarpone

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Uwaga szklanka 200 ml
    Składniki na około 15-20 pączków wielkości piłeczki pingpongowej:
    125 g mascarpone
    2 jajka
    2 łyżki wódki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    1 ¼ szklanki mąki (użyłam typ 500)
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Pączki na mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.
    Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni.
    Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej
    (ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne).
    Pączki smażę, aż się zarumienią, około 2 minut z każdej strony. Następnie pączki wyciągam na papier kuchenny. Lekko przestygnięte pączuszki posypuję cukrem pudrem.
    Najlepsze są oczywiście świeże i lekko ciepłe, ale zamknięte w pojemniku smakują również na drugi i trzeci dzień. Pozostają miękkie.
    Pączki na mascarpone gotowe. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować