pączki na krupczatce

4.48 (149 ocen)

kolejny nowy przepis na pączki; smażyłam je w ubiegłym roku ale nie zdążyłam zrobić zdjęć więc w tym roku ponownie je upiekłam. Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków

Składniki:

  • 2 szkl mąki tortowej
    1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
    250 ml ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    6 – 7 żółtek
    50 g drożdży
    ok. 50-60 ml oleju
    szczypta soli
    ok. 25 ml spirytusu
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    marmolada do nadziewania
    smalec do smażenia
    kieliszek spirytusu – do roztapianego tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki na krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wymieszane mąki; zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania olej – powstanie puszysta masa, którą dajemy do miski do miski z mąką i zaczynem. Dodajemy sól, resztę mleka i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania spirytus i ekstrakt. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
  • 3. Smalec topimy w rondlu dodając spirytus i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony.
  • image-14p159y 4. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować