pączki idealne

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pączki, pączki, pączki! są dobre na wszystko! FENOMENALNY przepis pod każdym względem od ~Margarytki~ proporcje idealne, nic dodać nic ująć

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 25 -30 pączków
    4 szklanki mąki pszennej luksusowej lub tortowej
    6 żółtek z dużych jaj
    3 czubate łyżki cukru
    50 g masła
    40 g drożdży
    250ml letniego mleka
    ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu (u mnie spirytus)
    tłuszcz do smażenia (u mnie 2 litry, pół a pół smalec + olej rzepakowy)
    konfitura do nadziania (u mnie truskawka z różą)
    cukier puder i lukier + skórka z pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mąka z kaloryfera). Przygotować zaczyn: 3 łyżki mleka podgrzać (mleko musi być dosyć ciepłe, bo po dodaniu jogurtu temperatura się obniży), dodać jogurt, 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka dobrze utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko, sól, alkohol i wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopione ale schłodzone masło i ponownie dobrze ciasto wyrobić (przez kilka minut, żeby było puszyste). Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłym miejscu – powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. (Jeśli w domu jest chłodno można włożyć miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 – 50 stopni).

    Gdy ciasto znacznie zwiększy swoją objętość uformować niewielkie pączki – ciasto delikatnie rozwałkować i wycinać krążki przy użyciu szklanki i odłożyć je na deskę (tacę, blachę) posmarowaną olejem albo wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły (30 – 40 minut). Nie oprószać mąką, bo będzie się przypalać w trakcie smażenia!. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały) i wkładać pączki, naczynie przykryć pokrywą i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na drugą stronę (używam patyczka do szaszłyków) i dosmażyć bez przykrycia. Ja w trakcie smażenia wrzucam plasterki surowego ziemniaka – pomaga obniżyć i wyrównać temperaturę oleju. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową (ja to robię patyczkiem do szaszłyków, którym przewracam pączki), odsączyć z tłuszczu na bibule albo papierowym ręczniku. Gdy przestygną, nadziać konfiturą (wykorzystuję do tego szprycę cukierniczą – wąską długą końcówkę). Posypać cukrem pudrem, albo polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować