Gofry idealne

4.83 (223 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Idealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam pod opisem przygotowania to podstawa! Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być!

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 8-9 dużych gofrów)
    2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też mieszać)
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.83 (223 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
    Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
    Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.
    Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
    Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych.
    Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
    (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
    Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.

Porady

- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować