Pączki amerykańskie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki,zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski.
2.Miękkie mało utrzeć z pozostałym cukrem i masą marcepanową na puszystą masę dodawać po jednym jajku.
3.Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni.Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować przygotowanym lukrem
Lukier
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą
Komentarze