Pączki amerykańskie z marcepanem

0 (0 ocen)

Pączki na tłusty czwartek

Składniki:

  • • 500 g mąki
    • 50 g drożdży
    • 80 g cukru
    • 50 g masła
    • 3 jajka
    • 1 szkl mleka
    • 50 g surowej masy marcepanowej
    • szczypta soli
    lukier
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu
    • woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki amerykańskie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki,zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski.
  • 2. Miękkie mało utrzeć z pozostałym cukrem i masą marcepanową na puszystą masę dodawać po jednym jajku.
  • 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni.Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować przygotowanym lukrem
    Lukier
    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować