Donuts - amerykańskie pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. A potem, gdy ich spróbujemy poczujemy puszyste i miękkie ciasto, pachnące wanilią i czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 250 g mąki pszennej
    - 125 ml mleka
    - 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
    - 1 jajko (rozmiar M)
    - 20 g cukru
    - 40 g masła

    DODATKOWO:
    - 2 czekolady gorzkie roztopione na parze wodnej
    - kolorowe posypki cukrowe
    - tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Donuts - amerykańskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).

    2. Masło roztopić.

    3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, wyrośnięty zaczyn i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.

    4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

    5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wykrawać donaty specjalną foremką lub np. kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne donaty. (Foremka, której używam ma średnicę dużego koło ok. 9 cm i małego 3 cm).

    6. Donaty układać na posypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

    7. Donaty smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

    8. Ozdobić roztopioną czekoladą i posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować