Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. A potem, gdy ich spróbujemy poczujemy puszyste i miękkie ciasto, pachnące wanilią i czekoladą.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 jajko (rozmiar M)
- 20 g cukru
- 40 g masła
DODATKOWO:
- 2 czekolady gorzkie roztopione na parze wodnej
- kolorowe posypki cukrowe
- tłuszcz do smażenia
Donuts - amerykańskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
2. Masło roztopić.
3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, wyrośnięty zaczyn i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.
4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wykrawać donaty specjalną foremką lub np. kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne donaty. (Foremka, której używam ma średnicę dużego koło ok. 9 cm i małego 3 cm).
6. Donaty układać na posypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
7. Donaty smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Komentarze