Owocowy las

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort czekoladowy przekładany masą z owoców leśnych. Wykończony masą na bazie bitej śmietany i serka mascarpone.

PicsArt_03-02-05
  • 14 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
*5 jaj
*3/4 szklanki cukru
*2/3 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki kakao

KREM OWOCOWY:
*1 jajko
*1 żółtko
*100 g cukru
*50 ml wody
*2 kostki masła (400 g)
*1 słoiczek dżemu z owoców leśnych

KREM ŚMIETANOWY:
*330 ml śmietanki 30%
*250 g serka mascarpone
*1 łyżeczka cukru wanilionowgo

PONCZ:
*150 ml kwaśnego soku z czarnej porzeczki
*50 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Owocowy las

  • 1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i ubić do połączenia. Mąkę z kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do formy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (bez termoobiegu). Wyciągamy z pieca i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroimy ciasto na 3 równe części.
  • 2. Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż woda troszkę odparuje i powstanie syrop. Jajko z żółtkiem ubijamy i stopniowo wlewamy gorący syrop. Miksujemy do momentu napuszenia, zbielenia i ostygnięcia masy. Miękkie masło ubijamy w osobnej misce. Do napowietrzonego masła dodajemy powoli masę jajeczną, cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż masa będzie gładka i biała. Dodajemy dżem z owoców leśnych i delikatnie mieszamy szpatułką (ważne żeby dżem był w temperaturze pokojowej, ponieważ zbyt zimny może spowodować zważenie się kremu). Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 3. Śmietankę, serek mascarpone i cukier wanilinowy przekładamy do misy miksera. Ubijamy do gładkości i zgęstnienia kremu.
  • 4. Sok z czarnej porzeczki i wodę przelewamy do rondelka. Jeśli poncz będzie zbyt mało wyrazisty lub kwaśny można dodać więcej soku lub 1-2 łyżki soku z cytryny. Podgrzewamy do momentu zagotowania się, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Owocowy las5. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie skrapiamy ponczem (biszkopt jest bardzo delikatny i lekki dlatego nie ponczowałam go zbyt mocno). Wykładamy połowę kremu owocowego i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Skrapiamy ponczem. Wykładamy resztę kremu owocowego i przykrywamy ostatnim blatem, który również delikatnie skrapiamy. Całość wykańczamy kremem śmietanowym i robimy ozdobne rozetki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Udanych wypieków :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbita śmietanakakaomascarponeowoce leśne

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto "Czarny Las" z kremem czekoladowym i jogurtowym

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto "Czarny Las" z kremem czekoladowym...

Ciasto z wiśniami i dwoma ciemnymi...

Torcik czarny las

Dodane przez: monikaT83

Torcik czarny las

Ostatnio złapłam się na tym,iż...

Tort owocowy z czekoladą

Dodane przez: Skotka

Tort owocowy z czekoladą

Pyszny letni deser z dużą ilością...

image-263139q

Dodane przez: aga20101

Ciasto szpinakowe z jeżynami "SPACER PO LESIE’’

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem...

Owocowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto owocowe

Proste i tanie ciasto, które zawsze...

Tort owocowy z bezą

Dodane przez: Martyna1991

Tort owocowy z bezą

Lekki biszkopt przełożony masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE