Owocowy las

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort czekoladowy przekładany masą z owoców leśnych. Wykończony masą na bazie bitej śmietany i serka mascarpone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    *5 jaj
    *3/4 szklanki cukru
    *2/3 szklanki mąki pszennej
    *2 łyżki kakao

    KREM OWOCOWY:
    *1 jajko
    *1 żółtko
    *100 g cukru
    *50 ml wody
    *2 kostki masła (400 g)
    *1 słoiczek dżemu z owoców leśnych

    KREM ŚMIETANOWY:
    *330 ml śmietanki 30%
    *250 g serka mascarpone
    *1 łyżeczka cukru wanilionowgo

    PONCZ:
    *150 ml kwaśnego soku z czarnej porzeczki
    *50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Owocowy las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i ubić do połączenia. Mąkę z kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do formy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (bez termoobiegu). Wyciągamy z pieca i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroimy ciasto na 3 równe części.
  • 2. Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż woda troszkę odparuje i powstanie syrop. Jajko z żółtkiem ubijamy i stopniowo wlewamy gorący syrop. Miksujemy do momentu napuszenia, zbielenia i ostygnięcia masy. Miękkie masło ubijamy w osobnej misce. Do napowietrzonego masła dodajemy powoli masę jajeczną, cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż masa będzie gładka i biała. Dodajemy dżem z owoców leśnych i delikatnie mieszamy szpatułką (ważne żeby dżem był w temperaturze pokojowej, ponieważ zbyt zimny może spowodować zważenie się kremu). Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 3. Śmietankę, serek mascarpone i cukier wanilinowy przekładamy do misy miksera. Ubijamy do gładkości i zgęstnienia kremu.
  • 4. Sok z czarnej porzeczki i wodę przelewamy do rondelka. Jeśli poncz będzie zbyt mało wyrazisty lub kwaśny można dodać więcej soku lub 1-2 łyżki soku z cytryny. Podgrzewamy do momentu zagotowania się, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Owocowy las 5. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie skrapiamy ponczem (biszkopt jest bardzo delikatny i lekki dlatego nie ponczowałam go zbyt mocno). Wykładamy połowę kremu owocowego i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Skrapiamy ponczem. Wykładamy resztę kremu owocowego i przykrywamy ostatnim blatem, który również delikatnie skrapiamy. Całość wykańczamy kremem śmietanowym i robimy ozdobne rozetki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Udanych wypieków :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kakao Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować