Tort ''Świąteczny Las''

3.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z dekoracją świąteczną, bożonarodzeniową. Tort z biszkoptem i dwoma kremami jagodowymi. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -100 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -40 g. posypki czekoladowej

    NASĄCZENIE:
    -250 ml. frużeliny malinowej
    -trochę przegotowanej wody

    KREM JEŻYNOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 ml. frużeliny z jeżyn
    -2 łyżki cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM Z CZARNEJ PORZECZKI:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 ml. frużeliny z porzeczki
    -2 łyżki cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    TYNK I CHOINKI :
    -530 g. masła
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -barwnik zielony, jadalny
    -patyczki do szaszłyków
    -posypka cukrowa, świąteczna

    DEKORACJE:
    -100 g. masy z mleka w proszku
    -silikonowa foremka do szyszek
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Tort ''świąteczny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ''Świąteczny Las'' 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 2. Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 3. Biszkopt nasączyć rzadszą frużeliną.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 4. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
    Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 6. Biszkopt nasączyć .
  • Tort ''Świąteczny Las'' 7. krem 2- Zrobić jak krem poprzedni i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 8. Na kremie ponalewać kleksy frużeliny malinowej.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 9. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Górę też można trochę nasączyć. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 10. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 11. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Większą połową kremu posmarować cały tort. Resztę kremu zafarbować na zielono, na choinki.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 12. Ręcznik papierowy, zwinąć na ''maczaka'' i poklepać cały tort. Będzie to wrażenie śniegu.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 13. choinki- Masę zieloną, przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką. Papier do pieczenia ułożyć na tacy a potem 3 różnej wysokości, patyczki. Na nich zrobić rozetki, przypominające drzewka.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 14. Drzewka posypać, posypką cukrową i schłodzić w lodówce do stwardnienia. (dodatkowo włożyłam w środek dłuższe patyczki, choinki były więcej stabilniejsze)
  • Tort ''Świąteczny Las'' 15. Z masy z mleka w proszku z dodatkiem kakao, wycisnąć w macie szyszki i jelonka. Przed robieniem szyszek, matę oprószyć cukrem pudrem, będzie efekt śniegu na szyszkach.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 16. Tort udekorować choinkami, szyszkami i jelonkiem.
  • Tort ''Świąteczny Las'' 17. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować