Tort ''świąteczny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry.
3.Biszkopt nasączyć rzadszą frużeliną.
4.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6.Biszkopt nasączyć .
7.krem 2- Zrobić jak krem poprzedni i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
8.Na kremie ponalewać kleksy frużeliny malinowej.
9.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Górę też można trochę nasączyć. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
11.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Większą połową kremu posmarować cały tort. Resztę kremu zafarbować na zielono, na choinki.
12.Ręcznik papierowy, zwinąć na ''maczaka'' i poklepać cały tort. Będzie to wrażenie śniegu.
13.choinki- Masę zieloną, przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką. Papier do pieczenia ułożyć na tacy a potem 3 różnej wysokości, patyczki. Na nich zrobić rozetki, przypominające drzewka.
14.Drzewka posypać, posypką cukrową i schłodzić w lodówce do stwardnienia. (dodatkowo włożyłam w środek dłuższe patyczki, choinki były więcej stabilniejsze)
15.Z masy z mleka w proszku z dodatkiem kakao, wycisnąć w macie szyszki i jelonka. Przed robieniem szyszek, matę oprószyć cukrem pudrem, będzie efekt śniegu na szyszkach.
16.Tort udekorować choinkami, szyszkami i jelonkiem.
17.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze