Pijak

  • wyświetlono: 438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto kokosowe z puszystym kremem śmietankowym i herbatnikami moczonymi w alkoholu. Całość oblana polewą czekoladową.

PicsArt_03-02-05
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
7 białek
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
150 g wiórków kokosowych
1 szklanka cukru

KREM:
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
200 g masła + 50 g margaryny

POLEWA CZEKOLADOWA:
1 tabliczka mlecznej czekolady + 6 kostek czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka

DODATKOWO:
1 paczka herbatników
100 ml wódki
pół słoiczka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Pijak

  • 1. CIASTO:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać bezpośrednio do miski, wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni na funkcji "góra-dół" bez termoobiegu przez 15-20 min. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
  • 2. KREM:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać 0,5 szklanki mleka oraz budynie i całość zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę i energicznie wymieszać do zgęstnienia kremu. Gotować jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie masło utrzeć z margaryną. Następnie dodawać krem łyżka po łyżce, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę, masło i mleko umieścić w rondelku. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Na kokosowy spód wyłożyć powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarować. Następnie przełożyć krem śmietankowy. Na nim ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Polać polewą czekoladową i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

    Smacznego :)

Porady

Gotowe ciasto warto schłodzić w lodówce przez całą noc. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweczekoladaalkohol

Komentarze

Podobne przepisy

pijak

Dodane przez: klementynka

Ciasto pijak z bakaliami

Przepis, który dostałam kilka lat...

Pijany przekładaniec (pijak)

Dodane przez: akrobatka22

Pijany przekładaniec (pijak)

Myślę, że to ciacho jest doskonałe...

Ciasto rumowy pijak

Dodane przez: LucyG

Ciasto rumowy pijak

Mój brat go uwielbia... i co jakiś...

:) Usmiech teściowej:)

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw....

Czasem mówie na nie usmiech tesciowej...

ciasto makowo smietankowe z rodzynkami

Dodane przez: Bożena Z.

Alpejsko-makowe ciasto z pijanymi rodzynkami...

Słodki kakaowy biszkopt z masą...

Ciasto Truskawkowe z Rumem

Dodane przez: LucyG

Ciasto Truskawkowe z Rumem

Pomysł na ciasto powstał bo nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE