Sernik a la czarny las

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik czekoladowy na kakaowym spodzie. Wierzch wykończony wiśniową galaretką z wiśniami i bitą śmietaną. Zrobiony na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Może zastąpić nawet tort urodzinowy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    70 g miękkiego masła
    70 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kakao
    1 żółtko
    2 płaskie łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń czekoladowy bez cukru
    100 g mlecznej czekolady
    1 białko (pozostałe ze spodu ciasta)
    3 jajka

    galaretka:
    500 ml kompotu wiśniowego z wiśniami
    2 galaretki wiśniowe

    masa śmietanowa:
    250 g mascarpone
    250 śmietanki kremówki
    1-2 czubate łyżki cukru pudru
    posypka czekoladowa lub tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Sernik a la czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, kakao, żółtko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
  • 2. masa serowa:
    Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, całe jajka, rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić.
  • 3. galaretka:
    Wiśnie wyjąć z kompotu, dopełnić do 500 ml wodą, zagotować. Wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dodać owoce, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka lekko zacznie się zsiadać, wyłożyć ją na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki.
  • 4. Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i śmietankę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zastudzoną galaretkę, wyrównać.
    Wierzch posypać czekoladową posypką cukrową lub stratą na tarce czekoladą. Dookoła przybrać wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować