Oszukana szarlotka z dynią i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Osobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto ( tortownica 24 cm)
    3 szk mąki
    250 g margaryny
    2 żółta surowe
    2 żółtka ugotowane
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    2 łyżki śmietany 18 %
    szczypta soli

    nadzienie
    1 kg dyni bez skórki
    600 g gruszek
    ok. 150 g brązowego cukru
    1 cukier waniliowy
    1-2 łyżeczki cynamonu
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Oszukana szarlotka z dynią i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

  • 2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta.Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować