Szarlotka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do okrągłej formy i wykleić wysoki na kilka cm bok.
2.Jeżeli samodzielnie robimy mus: jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 100 ml wody, dodajemy 80 gram cukru brązowego, 1 laskę cynamonu i 4 goździki. Całość gotujemy aż jabłka zmiękną i powstanie mus.
3.10 gruszek kroimy w grubszą kostkę. Z musu wyciągamy laskę cynamonu i goździki. Mieszamy je z wystudzonym musem i rozprowadzamy na formie wyłożonej ciastem.
Następnie układamy resztę całych gruszek.
4.Całość dekorujemy paskami z ciasta ułożonymi w kratkę.
5.Pieczemy w temperaturze 160 stopni C. Czas pieczenia 1 godz.
6.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Porady
mąka orkiszowa pełnoziarnista i gruszki nadały ciemny kolor ciastu.
Komentarze