Szarlotka z gruszkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka...a jednak nie do końca ;)
W przepisie wykorzystane są gruszki z nalewki oraz świeży mus jabłkowy z laską cynamonu i goździkami.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ciemnej
    100 g masła
    70 g cukru brązowego
    1 jajko
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Owoce:
    1 kg jabłek z których można zrobić samodzielnie mus, opcjonalnie można użyć 1 słoika prażonych jabłek
    20 gruszek z nalewki, bądź w syropie

    Dekoracja:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Mus Musy

Szarlotka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do okrągłej formy i wykleić wysoki na kilka cm bok.
  • 2. Jeżeli samodzielnie robimy mus: jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 100 ml wody, dodajemy 80 gram cukru brązowego, 1 laskę cynamonu i 4 goździki. Całość gotujemy aż jabłka zmiękną i powstanie mus.
  • 3. 10 gruszek kroimy w grubszą kostkę. Z musu wyciągamy laskę cynamonu i goździki. Mieszamy je z wystudzonym musem i rozprowadzamy na formie wyłożonej ciastem.
    Następnie układamy resztę całych gruszek.
  • 4. Całość dekorujemy paskami z ciasta ułożonymi w kratkę.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C. Czas pieczenia 1 godz.
  • 6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    SMACZNEGO

Porady

mąka orkiszowa pełnoziarnista i gruszki nadały ciemny kolor ciastu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować