Szarlotka z gruszkami

1 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne połączenie kruchego ciasta z warstwą nadzienia jabłkowo gruszkowym.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    3 szklanki maki,
    250 margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    1 cale jajko,
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    nadzienie:

    1,5 kg jabłek
    0,5 kg gruszek
    łyżeczka cynamonu
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Szarlotka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie te składniki należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieramy jabłka i gruszki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i wsypujemy galaretkę cytrynową oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Wyjmuje 1 cześć ciasta, którą rozprowadzam na blaszkę, na to jabłka z gruszkami. Przykrywam drugą częścią ciasta. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 C, piec 50 - 60 min.
    Aż wierzch będzie lekko rumiany. Po wyciągnięciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Galaretka Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować