Orzeźwiający tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Letnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi deserami. Tort, który Wam prezentuję nie tylko ładnie wygląda, ale orzeźwia organizm i znakomicie smakuje. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1-2 łyżki borówek amerykańskich
    -2-3 połówki brzoskwiń z syropu
    -2 banany
    -garść rodzynek
    -opakowanie mrożonych truskawek 450 g
    -1 galaretka truskawkowa
    -2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeźwiający tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować półmisek/salaterkę o wym. szer. 25 cm, wys. 6 cm
  • 2. Truskawki rozmrozić, kilka odłożyć, resztę zostawić do zmiksowania.
    Rodzynki zalać do przykrycia wrzątkiem, odstawić do napęcznienia po czym odcedzić i wystudzić.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić dokładnie w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej, wodzie. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Na dnie salaterki ułożyć warstwę pokrojonych w plastry brzoskwiń, zostawiając na środku wolne kółeczko, które należy wypełnić borówkami. Zalać delikatnie za pomocą łyżki zimną galaretką, tak aby tylko przykryć brzoskwinie z borówkami. Odstawić do lodówki.
  • 4. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową ułożyć rodzynki, zalać delikatnie kolejną porcją galaretki. Odstawić do lodówki.
  • 5. Obrane banany pokroić w plastry ułożyć na zastygniętej warstwie rodzynek, pamiętając, aby ułożyć je również na bokach salaterki przeplatając odłożonymi truskawkami. Zalać warstwę pozostałą galaretką brzoskwiniową. Odstawić do lodówki.
  • 6. Truskawki zmiksować na mus z dodatkiem 1-2 łyżek cukru.
    Wymieszać dokładnie z tężejącą galaretką truskawkową.
    Wylać na zastygłą warstwę bananową.
    Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Orzeźwiający tort galaretkowy 7. Aby dobrze wyciągnąć z salaterki tort galaretowy należy zanurzyć ją przynajmniej do połowy na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć, podważyć boki dookoła delikatnie nożem, przykryć szerokim talerzem lub paterą i odwrócić do góry nogami.

Porady

Torcik można przybrać świeżymi listkami mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować