Prosty tort śmietankowo - owocowy

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki tort z bitą śmietaną jest najprostszy do wykonania i jednocześnie bardzo smaczny. Ma zdecydowanie owocowy smak dzięki malinom, borówkom amerykańskim i wiśniom. Tort nie jest przesłodzony, a wiśnie ukryte w torcie dodają mu lekko kwaskowatego smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▪BISZKOPT:
    7 jajek (wielkości M)
    16 dag cukru
    14 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    ▪PONCZ:
    1 szklanka herbaty
    1 łyżka soku z cytryny
    ekstrakt waniliowy
    ▪WARSTWA BITEJ ŚMIETANY I WIŚNI:
    1100 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    ekstrakt waniliowy
    350 g wiśni
    ▪DODATKOWO:
    100 g malin
    100 g borówek amerykańskich
    gałązki lawendy
    pąki pelargonii
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Prosty tort śmietankowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Natłuszczamy spód tortownicy.

    Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Do piany dosypujemy stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Dokładamy po jednym żółtku długo miksując. Dosypujemy po łyżce przesianych mąk i łączymy je z tortem mieszając łyżką.

    Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170°C.

    Biszkopt kroimy na trzy blaty. W szklance łączymy składniki na poncz.

    Wyjmujemy z lodówki kremówkę i ubijamy tak długo, aż stanie się gęsta. W trakcie ubijania dosypujemy przesiany cukier puder.

    Podczas składania tortu każdy biszkoptowy blat nasączamy ponczem i przekładamy bitą śmietaną. Przed przykryciem kolejnym blatem na śmietanę nakładamy wiśnie. Bitą śmietanę rozprowadzamy na górze tortu i cienką warstwą na bokach. Pozostałą śmietaną przy pomocy rękawa z tylką dekorujemy górę tortu. Układamy maliny i borówki amerykańskie, w tort wbijamy gałązki lawendy i kwiaty pelargonii.

Porady

• Do tortu można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. • Zdobiąc tort liśćmi i kwiatami pamiętajmy, aby pochodziły one wyłącznie z roślin jadalnych. • Tort przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować