Orzeźwiający deser miętowo - owocowy

0 (0 ocen)

W oczekiwaniu lata przygotowałam wspaniały deser na bazie sera ricotta, jogurtu naturalnego i owocowych galaretek z dodatkiem świeżej mięty, bananów i truskawek. Polecam! Na pewno sprawdzi się w upalne dni ;)

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
    150 g jogurtu naturalnego
    1 op. galaretki miętowo - jabłkowej
    1 op. galaretki cytrynowej
    1 op. galaretki truskawkowej
    1 garść świeżych liści mięty
    1 banan
    150 g truskawek (waga bez szypułek)
    ok. 50 g okrągłych biszkoptów
    sok z 1/2 limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Ser

Orzeźwiający deser miętowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy: zieloną w 1 szklance, a żółtą i czerwoną - każdą w 3/4 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Liście mięty płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Banana obieramy ze skóry, drobno kroimy, skrapiamy sokiem z limonki i mieszamy. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i drobno kroimy.
  • 3. Formę do babki z kominkiem (lub inną) o pojemności ok. 1,4 - 1,5 litra wykładamy folią spożywczą. Serek ricotta miksujemy z jogurtem naturalnym i dzielimy masę na trzy równe części.
  • 4. Do jednej części masy serowej dodajemy liście mięty i stopniowo wlewamy ostudzoną zieloną galaretkę, mieszając. Wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Wówczas ponownie mieszamy, aby listki mięty równomiernie rozłożyły się w masie. Masę miętową przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Do drugiej części masy serowej dodajemy banana i stopniowo wlewamy galaretkę cytrynową, mieszając. Wykładamy na warstwę miętową. Wstawiamy do lodówki.
  • 6. Do pozostałej masy serowej dodajemy truskawki i stopniowo wlewamy galaretkę truskawkową, mieszając. Wykładamy na warstwę bananowo - cytrynową. Na wierzchu układamy biszkopty spodem do góry. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
  • 7. Przed podaniem zdejmujemy z wierzchu folię spożywczą, przekładamy deser na paterę odwracając tak, aby biszkopty znalazły się na spodzie. Ostrożnie zdejmujemy folię z deseru.

Porady

Deser bardzo wygodnie przygotujemy korzystając z formy "Liliana". Wówczas nie wykładamy jej folia spożywczą, wystarczy jej wnętrze lekko natrzeć odrobiną oleju. Deser można również przygotować w porcjowych salaterkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować