Ciastka orzeszki wielu z nas kojarzą się z czasami zamierzchłymi, jednak są one na tyle urzekające, że znajdują coraz więcej miłośników. Szczególnie, że za każdym razem można zrobić je w inny sposób – zmieniając krem, a do ciasta dodając dodatki smakowe jak kakao, skórkę z cytryny, przyprawy. Ciastka orzeszki często były podawane na weselach oraz na zabawach karnawałowych. Można było je również spotkać na spotkaniach rodzinnych np.: urodzinach lub imieninach. Trudno było się im oprzeć! 

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Ciastka orzeszki - jak zrobić?

Aby przygotować w domu orzeszki należy mieć specjalną formę, która nadaje ciastkom charakterystycznego kształtu. Nazwa orzeszki wzięła się od tego, że ciastka wyglądają jak orzechy włoskie oraz wypełnione są kremem z dodatkiem zmielonych orzechów. Krem przygotowywany jest na bazie masła, ale coraz częściej dodaje się kremowy serek lub ser typu mascarpone. Uważa się, że największa popularność ciastek orzeszków była w czasach PRL-u. Wtedy to specjalną formę sprowadzano z ówczesnej Czechosłowacji. Współcześnie można ją dostać niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.

Jeśli macie więc schowaną gdzieś specjalną patelnię do tych słodkości, koniecznie ją wyjmijcie, bo te ciasteczka to słodka przekąska warta uwagi i pyszny powrót do przeszłości. Zadbaliśmy o to, wybierając 14 receptur, które różnią się nie tylko zewnętrzną orzeszkową skorupką, ale i kremem. Orzechowy, czekoladowy, chałwowy, a może cytrynowy? Każdy z nich sprawi, że ciastka orzeszki to prawdziwy rarytas!