Orzeszek

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

dla fanów orzechów i nie tylko

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g margaryny lub masła,

    200 g cukru,

    300 g mąki,

    6 jaj,

    1 łyżeczka amoniaku

    Masa:

    2 jajka,

    Pół szklanki cukru,

    1 masło,

    150 g zmielonych orzechów,

    1 paczka herbatników (100 g),

    Dodatkowo:

    Słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem – masa jest dosyć rzadka. Masę podzielić na 3 części. Dużą blaszkę (36x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienko ciastem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 20-30 minut). Upiec 3 placki. Ostudzić.
  • 2. Krem: Cukier ubić z jajkami na parze, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać powoli jajka cały czas miksując. Dodać sparzone wrzącym mlekiem orzechy (ostudzone) oraz drobno pokruszone herbatniki (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w malakserze).
  • 3. Przełożenie: ciasto – dżem – 1/3 masy – ciasto – dżem – 1/3 masy – ciasto – 1/3 masy – ja dodatkowo polałam ciasto polewą i posypałam posiekanymi orzechami.

Porady

Ciasto musi trochę „poleżeć” żeby placki zmiękły. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować