Ciasto ,,orzeszek''

4.99 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie ciasta najczęściej piekę w Boże Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    25 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    50 dag mąki tortowej
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szklanka cukru
    5 łyżek miodu prawdziwego

    Na karmel:
    1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
    5 łyżek cukru
    3 łyżki miodu prawdziwego
    10 dag masła lub margaryny

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    25 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 łyżki cukru cukru pudru

    Dodatkowo:
    puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Ciasto ,,orzeszek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
  • 2. Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.
  • 3. Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.
  • 4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
  • 6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.
  • 7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować