Ciasto "Orzeszek"

  • wyświetlono: 6993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki. Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:
Krem orzechowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
10 dag zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
5 łyżek kremu orzechowego np nutella
2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
15 dag herbatników kakaowych
30 dag herbatników maślanych
7 dag gorzkiej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Orzeszek"

  • 1. Krem orzechowy:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w małej ilości gorącej wody .


    Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy.
  • 2. Krem śmietankowy:
    Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem.

    Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą.

    Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaczekoladaciasto z orzechamideserykrem orzechowywiosnanutellaciasto bez pieczeniajesieńświąteczneciasto na różne okazjekomuniewarstwowe ciastokrem śmietanowy. weselachrzcicny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....