Ciasto "Orzeszek"

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.

Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Krem orzechowy:
    350 ml śmietany kremówki 30%
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
    5 łyżek kremu orzechowego np nutella
    2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny

    Krem śmietankowy:
    300 ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka kajmaku
    15 dag herbatników kakaowych
    30 dag herbatników maślanych
    7 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Ciasto "orzeszek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem orzechowy:
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w małej ilości gorącej wody .


    Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy.
  • 2. Krem śmietankowy:
    Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem.

    Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą.

    Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować