Orzechowy miodownik.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto pachnące miodem i orzechami.Piekę je najczęściej na Boże Narodzenie.Jest bardzo słodkie i bardzo kaloryczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny Palma z murzynkiem
    2 jajka
    pół kilo mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka kopiasta sody
    szklanka cukru
    5 łyżek miodu prawdziwego

    Karmel:
    1 szklanka orzechów włoskich(drobno pokrojonych)
    5 łyżek cukru
    3 łyżki miodu prawdziwego
    10 dag margaryny Palma z Murzynkiem

    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    puszka masy krówkowej o smaku orzechowym(40 dag) z tego 3 łyżki dajemy do masy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowy miodownik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Karmel:wszystkie składniki przełożyć do garnka,zagotować i przestudzić.
  • Z karmelem. 3. Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia,o wymiarach 35 cm x 24 cm .Na jeden placek wyłożyć przestudzony karmel.Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Masa. 4. Masa:Połowę mleka zagotować z cukrem,w drugiej połowie rozpuścić budynie.Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie,zagotować i ostudzić.Margarynę utrzeć,stopniowo dodawać ostudzony budyń i ucierać,na koniec dodać 3 łyżki masy krówkowej.Utrzeć.
  • Z masą. 5. Na placek bez karmelu nakładamy masę.
  • Z masą krówkową. 6. Następnie nakładamy resztę masy krówkowej .
  • Gotowy placek. 7. Na koniec kładziemy placek z orzechowym karmelem.

Porady

Ciasto najlepiej pokroić na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować