Kajmakowo-orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą wałkujemy na wymiar blaszki (25/35 cm.). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pierwszy blat i pieczemy w 180*C przez ok. 10 -15 min., z pozostałymi blatami postępujemy tak samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.MASA KAJMAKOWO-ORZECHOWA:
Odkładamy 3 łyżki kajmaku na wierzch. Pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy, łączymy z masą kajmakową. Dodajemy kostkę masła i nadal podgrzewamy. Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdejmujemy z ognia i gorącym przekładamy placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawiamy do stężenia obciążając ciasto np. deską do krojenia.
3.Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać orzechami. Odstawić aby blaty ciasta zmiękły.
Komentarze