Kajmakowo-orzechowy miodownik

4.49 (189 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    520 g mąki
    250 g cukru
    160 g masła
    3 łyżki płynnego miodu
    3 jajka
    1 łyżka kakao
    3 łyżeczki sody

    MASA KAJMAKOWO-ORZECHOWA:
    1 1/2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    400 g masy kajmakowej
    200 g masła lub margaryny
    100 g orzechów włoskich zmielonych

    DODATKOWO:
    50 g orzechów włoskich krojonych
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Kajmak

Kajmakowo-orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą wałkujemy na wymiar blaszki (25/35 cm.). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pierwszy blat i pieczemy w 180*C przez ok. 10 -15 min., z pozostałymi blatami postępujemy tak samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. MASA KAJMAKOWO-ORZECHOWA:
    Odkładamy 3 łyżki kajmaku na wierzch. Pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy, łączymy z masą kajmakową. Dodajemy kostkę masła i nadal podgrzewamy. Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdejmujemy z ognia i gorącym przekładamy placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawiamy do stężenia obciążając ciasto np. deską do krojenia.
  • 3. Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać orzechami. Odstawić aby blaty ciasta zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować