Ciasto Orzechowo-kokosowa pokusa

4.49 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zapraszam na pyszne ciasto, masa w smaku przypomina znany batonik, popatrzyłam ją na jednym z blogów a cała reszta to moja inwencja:)

Składniki:

  • Orzechowy biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    100 g mieszanki orzechów( łuskanych)
    6 łyżek cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    400 ml mleka
    200 g wiórków kokosowych
    ½ szklanki cukru z wanilią
    150 g masła
    Polewa:
    80 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    80 g masła
    Orzechowa pralinka:
    100 g mieszanki orzechów ( łuskanych)
    50 g margaryny tortowej
    50 g cukru
    2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    4 łyżki soku wiśniowego

    Forma 23,5*23,5
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto orzechowo-kokosowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23veong 1. Biszkopt:
    Orzechy zmielić( orzechy mogą być włoskie albo laskowe, ale mnie się nie chcialo ich łuskać więc użyłam gotowej mieszanki jaka miałam). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami, odłożyć na bok.
  • image-17vtqaf 2. Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku i delikatnie wszystko wymieszać.
  • image-1s2v193 3. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie.
  • image-1c4pyf7 4. Masa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać cukier. Zagotować, mieszając aby się cukier rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i dodać pokrojone masło. Zmniejszyć ogień i gotować dalej około 20-25 minut aż masa zgęstnieje. Często mieszać, aby nie do puścić do przypalenia masy. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • image-23ao6xv 5. Orzechowa pralinka:
    Orzechy posiekać. Do rondelka włożyć margarynę, cukier u miód. Zagotować. Dodać orzechy i ogrzewać razem około 2-3 minuty. Wylać na silikonową podkładkę lub na papier do pieczenia. Nadać kształt kwadratu. Odłożyć do lodówki,żeby stwardniało. Następnie pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
  • 6. Wykonanie:
    Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym ( najlepiej domowej roboty). Następnie wyłożyć masę i wyrównać ją. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie zrobić polewę.
  • 7. Polewa:
    Na garnek z gotującą się wodą postawić miskę z czekoladami i masłem pokrojonym w kostkę. Roztopić dokładnie mieszając aby składniki się połączyły. Zdjąć z garnka i ostudzić.
    Gotową polewę rozsmarować delikatnie na kokosowej masie i ułożyć paski pralinki orzechowej. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować