Ciasto Orzechowo-kokosowa pokusa

  • wyświetlono: 1569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne ciasto, masa w smaku przypomina znany batonik, popatrzyłam ją na jednym z blogów a cała reszta to moja inwencja:)

20191005_083333

Składniki

Orzechowy biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g mieszanki orzechów( łuskanych)
6 łyżek cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
400 ml mleka
200 g wiórków kokosowych
½ szklanki cukru z wanilią
150 g masła
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
80 g masła
Orzechowa pralinka:
100 g mieszanki orzechów ( łuskanych)
50 g margaryny tortowej
50 g cukru
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
4 łyżki soku wiśniowego

Forma 23,5*23,5

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Orzechowo-kokosowa pokusa

  • image-23veong1. Biszkopt:
    Orzechy zmielić( orzechy mogą być włoskie albo laskowe, ale mnie się nie chcialo ich łuskać więc użyłam gotowej mieszanki jaka miałam). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami, odłożyć na bok.
  • image-17vtqaf2. Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku i delikatnie wszystko wymieszać.
  • image-1s2v1933. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie.
  • image-1c4pyf74. Masa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać cukier. Zagotować, mieszając aby się cukier rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i dodać pokrojone masło. Zmniejszyć ogień i gotować dalej około 20-25 minut aż masa zgęstnieje. Często mieszać, aby nie do puścić do przypalenia masy. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • image-23ao6xv5. Orzechowa pralinka:
    Orzechy posiekać. Do rondelka włożyć margarynę, cukier u miód. Zagotować. Dodać orzechy i ogrzewać razem około 2-3 minuty. Wylać na silikonową podkładkę lub na papier do pieczenia. Nadać kształt kwadratu. Odłożyć do lodówki,żeby stwardniało. Następnie pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
  • 6. Wykonanie:
    Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym ( najlepiej domowej roboty). Następnie wyłożyć masę i wyrównać ją. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie zrobić polewę.
  • 7. Polewa:
    Na garnek z gotującą się wodą postawić miskę z czekoladami i masłem pokrojonym w kostkę. Roztopić dokładnie mieszając aby składniki się połączyły. Zdjąć z garnka i ostudzić.
    Gotową polewę rozsmarować delikatnie na kokosowej masie i ułożyć paski pralinki orzechowej. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptwiórki kokosoweorzechydla dziecido kawyna niedzielędla gościkulinarny prezent

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowo-kokosowe

Dodane przez: olus1989

Ciasto orzechowo-kokosowe

Pytałam znajomych o szybkie i niebanalne...

ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: karolinajedynak24

CIASTO KOKOSOWO ORZECHOWE

Ciasto gościło na stole mojej mamy...

orzechowo jabłkowa pokusa

Dodane przez: tatalia

orzechowo -jabłkowa pokusa

jak zjesz kawałek tego ciasta to...

image-24caayx

Dodane przez: paulette17

Ciasto POKUSA

Kiedyś w cukierni kupiłam ciasto,...

orzechowa pychotka

Dodane przez: majka190382

CIASTO KOKOSOWO-ORZECHOWA PYCHOTKA

PO PROSTU PYCHA!

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Ciasto kokosowe i ciasto orzechowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE