Ciasto Kokosowa Zośka

4.5 (158 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 5 jajek
    • Niepełna szklanka cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    Składniki na beze:
    • 4 białka
    • Niepełna szklanka cukru
    • 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej
    • Szczypta soli
    • 150 g wiórków kokosowych
    Składniki na masę:
    • 800 g śmietany 36%
    • Galaretka przezroczysta
    • 5 szt. batonów Zośka
    Składniki na polewę:
    • 100 g śmietany 36%
    • Czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Beza Batony

Ciasto kokosowa zośka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy
    Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka
    Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną
    Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C
  • biszkopt 2. Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
  • beza 3. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C
  • batony 4. W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę
    Batony kruszymy i łączymy z masą
  • beza 5. Masę dzielimy na 3 części, jedną wykładamy na biszkopt
    Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę
  • biszkopt 6. Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem
  • masa 7. Biszkopt smarujemy pozostałą masą
  • ciasto 8. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto
    Chłodzimy 1 godzinę w lodówce
  • ciasto 9. Ciasto gotowe
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować