Ciasto kokosowa zośka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy
Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną
Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C
2.Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
3.Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy
Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C
4.W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę
Batony kruszymy i łączymy z masą
5.Masę dzielimy na 3 części, jedną wykładamy na biszkopt
Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę
6.Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem
7.Biszkopt smarujemy pozostałą masą
8.Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto
Chłodzimy 1 godzinę w lodówce
Komentarze