Ciasto Kokosowa malinka

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Nie tylko maliny i czekolada to połączenie idealne. Równie dobrze komponują się one z wiórkami kokosowymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretka:
    300 g malin
    3 galaretki o smaku ananasa i granatu

    Krem:
    300 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    100 g malin
    1 galaretka malinowa

    Ciasto kokosowe:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórek kokosowych
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ciasto kokosowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa malinka 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm z wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut i studzimy.
  • Kokosowa malinka 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.
  • 3. Galaretka: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku i studzimy. Można użyć dwóch zwykłych galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.
  • 4. Krem: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Maliny rozgniatamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy maliny oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie).
  • 5. Przełożenie: Na biszkopcie układamy maliny, które zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego zastygnięcia. Na galaretce rozsmarowujemy krem. Na kremie delikatnie kładziemy ciasto kokosowe i ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia kremu. Smacznego :)

Porady

Zamiast galaretki i smaku ananasa i granatu można użyć 2 galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować