Orzechowiec znad Sekwany

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 33 cm x 24 cm
    Czas przygotowania 80 minut
    30 porcji
    Składniki na ciasto:
    • 2 ½ szk. maki pszennej
    • 200 g margaryny
    • 6 żółtek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ szk. cukru pudru
    Składniki na ciasto kokosowe:
    • 6 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 200 g wiórków kokosowych
    Składniki na ciasto orzechowe:
    • 5 białek
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 180 g orzechów włoskich
    Składniki na masę:
    • 2 szklanki mleka
    • 5 żółtek
    • 1 budyń waniliowy
    • 3 łyżki cukru
    • 2 ½ łyżki mąki pszennej
    • 400 g margaryny
    Składniki na polewę:
    • 2 czekolady mleczne
    • 1 szk. śmietany 36%
    • 10 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Orzechowiec znad sekwany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania ciasta:
    Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 °C.
  • kokosowe 2. Sposób przygotowania ciasta kokosowego:
    Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.
  • orzechowe 3. Sposób przygotowania ciasta orzechowego:
    Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bulkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.
  • masa 4. Sposób przygotowania masy:
    Półtora szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
    Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
    Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
  • polewa 5. Sposób przygotowania polewy:
    Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.
  • warstwy 6. Przełożenie placka:
    Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe. Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.
  • ciasto 7. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • ciasto 8. Chłodzimy w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować