ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

  • wyświetlono: 43851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 0

Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastyg

28695223_334377100384945_578555202_o
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

5 żółtek
2 białka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
7 łyżek wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
3 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
dodatkowo:
3 białka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka jagód

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

  • 1. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
  • 3. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
  • 4. Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

KH_02-2016

Porady

Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoCiastoJagodyciasto z jagodamiciasto przekładanejagody mrożoneciasto z grysikiemprzepis_miesiąca1000ciasto z krememciasto z kremem z kaszy manny

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z kaszy

Dodane przez: cook and look

Ciasto grysikowe z wiśniami i galaretką

Ciasto z kaszy manny z wiśniami...

grysikowe

Dodane przez: czekoladka

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto, nie...

Ciasto orzechowe z masą grysikową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto orzechowe z masą grysikową

Miodowe placki przełożone gotowaną...

image-072th6h

Dodane przez: jankowska

Ciasto kakaowe z kremem i malinami

Slodkosc kremu lamia maliny

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI

Kruche ciasto czekoladowe pokryte...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami,galaretką i kremem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE