orzechowe z brzoskwiniami i chałwowym kremem

4.49 (202 ocen)

  • 2 godz.

O tym, że chałwa i orzechy to połączenie doskonałe przekonałam się już kilka razy, dlatego znowu postawiłam na ten duet. Żeby nie wyszło mdło przełamałam smak brzoskwiniami w galaretce. Wielbicielom chałwy na pewno zasmakuje, osoby które jej nie lubią niestety muszą odpuścić- w cieście jest jej dużo

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    na spód orzechowy:

    4 jajka
    50 g startych orzechów włoskich
    70 g mąki krupczatki
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem chałwowy:
    200 g chałwy o smaku kakaowym
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    łyżka cukru pudru
    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki kakao instant
    1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Orzechowe z brzoskwiniami i chałwowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać też orzechy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i nasączyć herbatą.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć, do syropu dolać wodą tak, żeby płynu były 3 szklanki. Zagotować, rozpuścić w nim galaretki i odstawić. Brzoskwinie drobno pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać na pół stężałą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Chałwę rozkruszyć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i i wymieszać z serkiem. Wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać kakao. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Orzechy Galaretka Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować