Ciasto orzechowe z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
2.
Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę.
3.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć połowę kremu chałowego, przykryć ciastem, wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta polać polewą i posypać kokosem. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze