75 dag filetów z ryb morskich
sól, pieprz
po 15 dag selera, marchewki i białej części pora
ząbek czosnku
3 ziemniaki
cebula
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany
łyżeczka nasion kopru włoskiego
sok i łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki kurkumy
Oryginalna zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby kroimy w 4-cm paski. Czosnek siekamy, pora kroimy w talarki, resztę warzyw w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na maśle, wsypujemy resztę warzyw. Smażymy 5 minut. Wlewamy 1 l wody. Dodajemy skórkę i sok. Gotujemy 20 minut.
2.Do warzyw wkładamy ryby. Doprawiamy. Gotujemy 10 minut. Ryby wyjmujemy. Wywar mieszamy z kurkumą i śmietaną. Wkładamy ryby, podgrzewamy. Zupę posypujemy koperkiem i koprem włoskim.
Komentarze