Jeśli lubicie owocowe miksy, to ten jest zdecydowanie dla was. Połączenie kwaśnego rabarbaru i jabłka ze słodkim kruchym ciastem z delikatną pianką, do tego na zdrowej mące orkiszowej...mmmniamm..przekonajcie się sami :)
2 godz.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
* 2 szkl mąki razowej orkiszowej
* 4 żółtka (białka będą później potrzebne)
* 200g zimnego masła
* 1/3 szkl cukru pudru
* 1 łyżka zimnej wody
Orkiszowa szralotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, zimne masło oraz resztę składników - posiekać i szybko zagnieść. Podzielić na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), włożyć do lodówki, aby się schłodziło (na ok. 30 min).
Kiedy ciasto będzie leżeć w lodówce, zabieramy się za nadzienie. Kroimy rabarbar na plastry, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jak konfiturę, bez przykrycia. Chodzi o to, żeby odparowała większość wody, zajmuje to mniej więcej od 15 do 20 minut.Zdejmujemy z ognia, wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej (najlepiej przez sitko, żeby nie powstały grudki), mieszamy. Przestudzamy. W tym czasie obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do zimnego rabarbaru dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy.
Przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Wyjmujemy z lodówki większą część kruchego ciasta i wykładamy nim dno i boki formy (boki tak do ok 3 cm). Obsypujemy spód ciasta bułką tartą. Wykładamy nadzienie jabłkowo - rabarbarowe. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gotową pianę wykładamy na nadzienie. Pozostałą część kruchego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 190 st. C. przez 60 min. Można podawać oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną - jak kto lubi. Smacznego.
Komentarze