Orkiszowa szralotka z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jeśli lubicie owocowe miksy, to ten jest zdecydowanie dla was. Połączenie kwaśnego rabarbaru i jabłka ze słodkim kruchym ciastem z delikatną pianką, do tego na zdrowej mące orkiszowej...mmmniamm..przekonajcie się sami :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    * 2 szkl mąki razowej orkiszowej
    * 4 żółtka (białka będą później potrzebne)
    * 200g zimnego masła
    * 1/3 szkl cukru pudru
    * 1 łyżka zimnej wody

    Składniki na nadzienie rabarbarowo-jabłkowe:
    * 70dag rabarbaru
    * 40dag kwaśnych jabłek
    * 1.2 szkl nierafinowanego cukru trzcinowego (może też być biały)
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżka bułki tartej
    * 4 białka
    * 0,5 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Orkiszowa szralotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, zimne masło oraz resztę składników - posiekać i szybko zagnieść. Podzielić na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), włożyć do lodówki, aby się schłodziło (na ok. 30 min).
    Kiedy ciasto będzie leżeć w lodówce, zabieramy się za nadzienie. Kroimy rabarbar na plastry, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jak konfiturę, bez przykrycia. Chodzi o to, żeby odparowała większość wody, zajmuje to mniej więcej od 15 do 20 minut.Zdejmujemy z ognia, wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej (najlepiej przez sitko, żeby nie powstały grudki), mieszamy. Przestudzamy. W tym czasie obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do zimnego rabarbaru dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy.
    Przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Wyjmujemy z lodówki większą część kruchego ciasta i wykładamy nim dno i boki formy (boki tak do ok 3 cm). Obsypujemy spód ciasta bułką tartą. Wykładamy nadzienie jabłkowo - rabarbarowe. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gotową pianę wykładamy na nadzienie. Pozostałą część kruchego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 190 st. C. przez 60 min. Można podawać oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną - jak kto lubi. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Rabarbar Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować