REKLAMA

DOMOWA TORTILLA ORKISZOWA

wyświetlono: 11705 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Domowa tortilla - nie ma sobie równych! Prosty skład - bez ulepszaczy i konserwantów, a żeby było zdrowiej to z mąki orkiszowej

opublikowany: 12.09.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 6 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej
    1 szklanka gorącej wody
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    Nadzienie:
    150 g rukoli
    100 g łososia wędzonego
    1 szt. awokado
    sos czosnkowy
Ocena:

(średnia 4.47 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki ( u mnie takie cienkie to nie wyszły, ale nie miałam siły już wałkować ). Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche.
  • 2. Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną.
    Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie kawałki awokado i łososia wędzonego. Polewamy sosem czosnkowym i składamy tortillę - najpierw spód, a następnie boki. Możemy też zwinąć w rulon i podwinąć spód - jak kto woli
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE