Domowa tortilla orkiszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki ( u mnie takie cienkie to nie wyszły, ale nie miałam siły już wałkować ). Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche.
2.Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną.
Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie kawałki awokado i łososia wędzonego. Polewamy sosem czosnkowym i składamy tortillę - najpierw spód, a następnie boki. Możemy też zwinąć w rulon i podwinąć spód - jak kto woli
Komentarze